Evlerden sonra artık iş yerlerinde de günde birçok kez kullanılan su arıtma cihazları nasıl çalışır? Su arıtma cihazları çalışırken ses çıkarır mı? Cihazdan ses geliyorsa ne yapmalıyız? Bütün bu konular günlük hayatta pek çok kişinin gündeminde yer almaktadır. Su arıtma cihazı sesli mi çalışır. Su arıtma cihazının ses yapması, su arıtma cihazından gelen ses gibi şikayetler zaman zaman kullanıcılardan gelen şikayetlerdir. Su arıtma cihazlarının kullanımı her geçen gün artar. İnsanların sağlıklı su içme bilinci arttıkça, bitmiş ve paketlenmiş su ile ilgili sağlıksız haberler insanlarımızı çeşitli arayışlara itti. Su arıtma cihazları bu duruma tam olarak cevap verebilecek ürünler arasında yer almaktadır.Su arıtma cihazları da kullanılan tüm ekipmanlar gibi bakımları gerektiği gibi yapılmadığı takdirde belirli uygulamalardan sonra sorun çıkarmaya veya arıza yapmaya başlayabilir.
Su Arıtma Cihazları Neden Ses Çıkarır?
Su arıtma cihazlarının iki çalışma prensibi vardır. Elektriksiz (pompasız) su arıtma cihazları; Gelen sudan gelen basınçla çalışan ürünlerdir. Mekanik çalışma özellikleri ile elektriğe ihtiyaç duymazlar. Elektrikli (pompalı) su arıtma cihazları; bu ürünler, gelen basıncı bir pompa yardımıyla filtrelerden geçirerek verimliliği artırmak ve atık tüketimini azaltmak için kullanılmaktadır. Peki, su arıtma cihazı sesli mi çalışır? Su arıtma ekipmanlarında gürültü genellikle yüksek basınçlı alanlarda oluşur. Aslında çoğu cihaz gün içinde ses çıkarmazken özellikle geceleri gürültü yapmaya başlayabilir. Geceleri ana su kullanımı azaldığından, geceleri basınç daha fazla artar. Bu, ünitenin su kanallarında gürültüye neden olabilir.
Normal zamanlarda su arıtma cihazı sesli mi çalışır? Normal çalışma sürecinde aslında rahatsız edici bir ses çıkarmazlar. Ancak ses çıkartan cihazınız varsa bunun diğer bir sebep ise ünitedeki pompa uzun süre çalıştıktan sonra rulman dediğimiz parçaların kırılmasıdır. Bu, ünite çalışırken farklı seslerin çıkmasına neden olabilir. Bazen cihaz ilk başladığında kısa bir ses çıkardıktan sonra düzelebilir. Bu tür olaylar göz korkutucu hale gelmeden veya kullanıcı için sıkıntılı bir durum yaratmadan hemen çözümler aranmalıdır.
Periyodik bakımlar özellikle su arıtma ekipmanlarında çok önemlidir. Çünkü cihaz ne kadar rahat ve verimli çalışırsa sorun o kadar az olur. Bu nedenle su arıtma cihazlarının bakımını yaptırmayı unutmayınız. En küçük su arıtma cihazının neden ses çıkardığı sorusuyla çokça araştırılan bu sorun, genellikle su basıncı düşük olduğunda ortaya çıkar. Eğer suyunuzun basıncında bir sorun tespit edemediyseniz membran filtrenin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Suda bir damla varsa, filtre değiştirilmelidir.
Su Arıtma Filtreleri Aynı Mı?
Filtreler su arıtma cihazının modeline göre farklılık gösterse de temelde birbirine benzerler. Kendi içinde varyantlara ayrılan filtreler, suyun arıtılması için son derece önemli parçalardır. En iyi su arıtma cihazı ve sistemleri genellikle uzun yıllar sorunsuz çalışır. Sisteminiz bir soruna neden oluyorsa, aşağıdaki su arıtma sistemi sorun giderme kılavuzu ile sorunu kolayca teşhis edebilir ve giderebilirsiniz. Bu kılavuz sayesinde, bir uzman çağırmadan ve para harcamadan, elinizdeki doğru araçlarla sorunu çözebilirsiniz.
Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?
Eğer ki su arıtma sistemini daha önce kullanmadıysanız ve ilk kez kullanıyorsanız su arıtma cihazı sesli mi çalışır sorusunu sormanız gayet normal. Filtre kartuşlarından birini yeni değiştirdiyseniz, tahliye borusundan veya hava boşluğu musluğundan farklı sesler gelebilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Bunun nedeni sistemden dışarı atılan havadır. Ancak bu sorun birkaç günden fazla sürmemelidir. Ses kesilmiyorsa ve sizi rahatsız eden bir şey varsa, tüm boruların doğru yerleştirildiğinden emin olun. Gürültü, tahliye borusundaki veya tahliye bağlantısındaki tıkanıklıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu işe yaramazsa, tüm sistemde delikler olup olmadığını kontrol etmeniz ve sorunları gidermeniz gerekebilir.
Su, Su Arıtma Tankını Doldurmuyor
Su arıtma tankı suyla dolu değil mi? Su arıtma tankı doldurulmazsa, genellikle bir basınç sorunu vardır. Bu durumda ya tanka gelen su basıncı normalden çok yüksek ya da besleme suyu basıncı çok düşük olabilir. Boş tank 6-8 psi (0,50 bar) basınç değeri göstermelidir. Standart bir bisiklet ölçer ile basıncı ölçebilirsiniz. Gerekirse basıncı azaltın. Besleme suyu, yani ana su 40 psi'nin (3 bar) altındaysa, su arıtma ünitesi tankına su giremez. Ya şebeke suyunun arıtmaya gelen basıncı arttırmalısınız ya da ters ozmoz sistemlerinin verimini artırmak için özel olarak tasarlanmış bir pompa kullanmalısınız. Su arıtma tankınız hala dolmadıysa aşağıdaki durumları da göz önünde bulundurabilirsiniz;
Tıkanmış filtre veya zayıflayan membran olabilir bunu mutlaka kontrol edin. Tıkanma genellikle membran çok sert suyu arıttığında meydana gelir, yani kireçli su gözenekleri doldurur. Tıkanan filtrelerden biri veya birkaçı akışta azalmaya neden oluyorsa, filtrelerin değiştirilmesi gerekir. Suyun kötü tadı veya kokusu genellikle bir veya iki filtrasyon adımında toplanan biyofilmden kaynaklanır. Bu, uzun süreli kullanımdan kaynaklanabilir ve ayrıca bulanıklığa neden olabilir.
Bu nedenle tıkanmış filtreleri veya hasarlı diyaframları hemen değiştirmeniz gerekir. Bu durumda su arıtma cihazı sesli mi çalışır sorusu da aklınıza gelebilir. Bu süreden sonra belirtilen bileşenleri daha düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun (filtreler her 6-12 ayda bir değiştirilmelidir). Unutmayın: Mikroplar ters ozmoz sisteminde büyürse, ciddi sağlık tehlikelerine neden olabilir. Ayrıca sistemi düzenli olarak temizlemenizi öneririz (üreticinin talimatlarına bakın). Bu işlem, depolama tankının sterilizasyonunu içerebilir. Alternatif olarak, modüler filtre tasarımına sahip bir cihaza yatırım yapabilirsiniz. Bu, her değiştirmede tüm filtre / membran sistemini atmanıza olanak tanır.
Bu uygulamanın, zararlı patojenlerin birikmesini önlemenin en iyi yolu olduğu kanıtlanmıştır. Bu tür sistemlerin tek dezavantajı, satın alma ve bakım maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Kullanılmayan su Bakteriler, zamanla hareketsiz kalan ve kötü koku ve tat kaynağı olabilen suda ürerler. RO sistemini bir süredir kullanmadıysanız, tüm sistemi ve özellikle depolama tankını bir veya iki kez su ile çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bakım ve temizliği düzenli yapılan ve titiz kullanılan bir su arıtma cihazı için su arıtma cihazı sesli mi çalışır sorusuna verilecek cevap hayır olacaktır.
Su Arıtma Membran Arızası Nasıl Tespit Edilir?
Eğer su arıtma cihazınızın membran filtresinde arıza var mı? Arıza varsa bu nasıl tespit edilir? Yapacağınız şeyi şöyle tarif edelim. Ünitede bir su deposu vardır ve üzerinde genellikle mavi olan bir valf bulunur. Bu valfi kapatın ve musluğu açın ve suyun akışını izleyin. Su, ince bir iplik gibi kesintisiz akmalıdır. Periyodik olarak damla damla akıyorsa membran arızalıdır. Firmamızdan su arıtma cihazı temin edebilirsiniz.