Su arıtma cihazlarının temel amacı, zararlı partikülleri uzaklaştırmak, lezzetli ve sağlıklı su üretmektir. Temizleme cihazında beş filtre vardır. Bu filtreler kademeli olarak yerleştirilmiştir. Öncelikle cihazın içinde bir ön filtre bulunmaktadır. Bu filtre suyu filtreler ve içerdiği yabancı maddeleri ayırır. İkincisi, aktif karbon filtresi çalışır.
Gün içerisinde zamanımızın çoğunu evde geçiriyoruz. Evdeki su klor, büyük parçacıklar ve kalıntılar içeriyorsa, onu yemek pişirmek, çay yapmak veya içmek için kullanmamalısınız. Arıtılmadan tüketilen bu su sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Böbrekleri bozar, bağırsak alışkanlıklarını değiştirir ve vücudunuzda toksinler oluşturur.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geliştirilen su arıtma cihazları ev kullanımı için oldukça uygundur. Evde ne tür su kullanacağınızdan emin değilseniz, suyunuzu uygun bir laboratuvarda test ettirmeniz iyi bir fikirdir. Analiz sonucunda su arıtma için gerekli tüm filtrelere sahip bir temizleme cihazı seçebilirsiniz.
Arıtma Cihazının Özellikleri Nelerdir?
5 mikrondan küçük kimyasalları ve klor gibi maddeleri temiz suda ayrıştırır. Bu şekilde suyun tadı oluşur ve hoş olmayan kokular giderilir. Ayrılan su mikrometre filtreden geçirilerek ters osmoz aşamasına hazırlanır. Bir su arıtma cihazının en önemli çalışma aşaması membran filtredir. Bu filtre yüksek teknoloji ile üretilmiş bir üründür.
Milimetrenin milyonda biri içindeki tüm parçacıkları suyun gözeneklerinden ayırır. Bu aşamada sudaki tüm mikropları ve geri kalanını parçalar. Membran filtreler daha az bilinen ve daha az tanınan virüslerdir. Dolayısıyla filtreleyemeyeceği hiçbir madde yoktur. Son adım tatlandırıcı filtredir. Bu filtre, zarla ayrılan filtrelenmiş suyu içme suyuna dönüştürerek tatlandırıyor.
Arıtma Cihazlarının Çalışma Sistemi Nedir?
Su arıtma cihazı tamamen filtrelerden oluşur ve filtreli çalışma sistemine sahiptir. İçme suyunun kalitesi çok önemlidir. Bu önemi sürdürmek için otoriteler minimum gereksinimleri belirlemiş ve buna göre standartlar belirlemiş ve sabitlemiştir. Doğal kaynakların durumu mevsimsel değişiklikler, coğrafi konum, endüstriyel ve çevresel etkiler, CO2 emisyonları vb. nedenlerle değişebilir. Standartların karşılanmasını sağlamak için araştırma ve eylemler devam etmektedir.
Kendinizi güvenebileceğiniz maruziyetin etkilerinden koruyabilir ve her zaman sağlıklı, standart kalitede su sağlayabilirsiniz. Ev tipi su arıtma cihazları, gerekli filtreleme işlemini anında gerçekleştirir ve şebekeye girebilecek kirleticilerden arındırılmış "sağlıklı su" üretir.
Su arıtmanın en önemli unsurlarını şöyledir. Bu süreçlerin kapsamı değişebilir. İyi tasarımın yanı sıra, sertifikalı bileşenler ve kaliteli, test edilmiş ve güvenilir malzemelerden yapılmış ürünler kullanmak çok önemlidir.
Su Arıtma Cihazı Suyu Nasıl filtreler?
Su arıtma cihazları özel bir yapıda üretilmiştir. Tamamen suyu arıtma özellikleri ile üretilen bu arıtma cihazları en kaliteli şekilde suyu filtrelendirmelidir.
İlk adımda suya girebilecek partikülleri filtrelerler. Böylece sağlıklı su üretimine katkıda bulunur ve cihazın diğer bileşenleri korunmuş olur.
İkinci aşamada granüller ve/veya aktif karbon filtreler kullanılarak su kimyasallardan ayrıştırılır ve suyun kokusu, rengi ve tadı iyileştirilir.
Diğer en önemli adım ise membran filtredir. Membran filtrenin kalitesi en önemli faktörlerden biridir. Suyun nüfuz edebileceği ağır metaller de dahil olmak üzere birçok kirleticiyi uzaklaştıran ana bileşendir. Bu kadar önem arz eden ürünlerin sertifikalı ve kaliteli olması çok önemlidir.
5 Mikron Tortu Ön Filtresi (santrifüj) Nedir?
Bir su arıtma sisteminin çalışma prensibi incelenirken ilk aşama bir ön filtredir. Bu filtre, musluk suyundaki hacimli kalıntıları gidermek için tasarlanmıştır. Sudan uzaklaştırılan bu yabancı maddeler kir, pas ve artık gibi maddelerdir. Tipik olarak bu ön filtre, suyu daha şeffaf hale getiren 5 mikrometrelik gözeneklere sahiptir.
Aktif Karbon Filtre Bloğu
Bu aşamada yabancı maddeden ayrılan su aktif karbon filtreden geçerek klor gibi kimyasallardan arındırılır. Bu, suyun hoş olmayan kokusunu ve tadını ortadan kaldırır.
1 mikron alt birim filtresi;
Bu filtre sudaki ince su parçacıklarını giderir. 1 mikron özelliği sayesinde çok küçük yabancı cisimler bile sudan ayrılır.
Membran filtrenin Özellikleri
Ters ozmozun en önemli parçası olarak bilinen membran filtre, yabancı maddelerden tamamen ayrılmış sudaki zararlı kimyasalları uzaklaştırır. Bu aşamada faydalı mineralleri korur ve insan sağlığı için ideal su sağlar.
Tatlandırıcı filtre;
Son adım- tatlandırıcı bir filtre - çok yönlü sağlıklı suyun tadının güzel olmasını sağlar. Bu içme suyunu çok daha keyifli hale getirir.
Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Yapar?
Su arıtma cihazları şebekeden gelen suyun yoğunluğuna ve sertliğine bağlı olarak kireç, klor, ince toz ve ağır metallerden oluşan, gpd atıksuya bağlı olarak 1/2, 1/3 miktarında üretim yapmaktadır. membran filtre bobininin kalitesi yani 1 litre temiz su elde etmek için (2 veya 3 litre) atık su üretir.
Su Arıtma Ekipmanlarından Atık Su Kullanılmalı mı?
Su arıtma tesislerinden çıkan atıksular klor-kireç kalıntıları ve ağır metal bileşenlerden oluştuğu için; Yemek suyu, içme suyu, çay, kahve suyu, meyve ve sebze yıkama suyu gibi temel gıda ve tüketim amaçlı kullanılması kesinlikle yanlıştır.
Birçok ev tipi su arıtma cihazının çalışma prensibi aynıdır. Cihazlar genellikle aşağıdaki filtrelere sahiptir;
- Tortu 5 mikron
- Kömür bloğu
- Sediment 1 mikron
- Membran filtre
- Kömürleşme sonrası veya tatlandırıcı
Şebekeden gelen su önce 5 mikronluk tortu filtresinden geçer. Bu filtre sudaki tortuları, kiri veya büyük parçacıkları temizler. Bu filtre grubunun kabı şeffaf ise, musluk suyunun kirliliğini gözlemleyebilirsiniz. Tortudan geçen su aktif karbon filtresine ulaşır. Aktif karbon, varsa sudaki kloru ve kokuları giderir.Aktif karbon filtreden gelen su, 1 µm kalınlığındaki karter filtresine ulaşır. Bu filtre sudaki bazı bakteri ve 1 mikrondan büyük partikülleri yok eder. Burada su çok berrak hale gelir.
3 filtreden geçen su hala bakteri ve çözünmüş kimyasallar içermektedir. 4. aşamada membran filtreye su girer. Bu filtre yarı geçirgen bir zara sahiptir ve en az 2,5 atmosferlik bir basınçta çalışır. Bu zardan geçen suyun ancak 1/3'ü geçebilir. Bu zarların altında sadece su molekülleri ve bazı bileşikler ve katyonlar bulunur. Membrandan çıkan su gerçek sağlıklı içme suyudur.
Membrandan süzülen su, temizleme tankına ulaşır ve orada depolanır. Tanktaki su ince bir filtreden geçerek kuyuya akar. Bu gönderi, kömür veya kokulu bir filtredir. Koku filtreleri genellikle hindistancevizi içindeki tüm doğal bileşenlerden oluşur. Tüm bu seviyelerin yanı sıra bazı cihazlar da alkali, mineral veya detoks filtreleri bulunur.