Dünya olduğu sürece bizi endişelendiren ve hayatta tutan iki ortak problemden biri içilen sudur. Solunan hava kadar önemli olan suyun sağlıklı ve hijyenik olması için özel çaba sarf edilir. Günümüzde maalesef dünyanın hava ve su kaynaklarını koruma da çok başarılı olunamadığı söylenebilir. İçinde yer aldığımız çağ bizi çevre problemlerine karşı farkındalığı artırmaya davet eder ve bu durumu gelişme yolunda önemli teknolojiler ile beslemektedir.
Şehir merkezi dışında dağlık bir alanda yaşamıyorsanız, eviniz doğal ve temiz suya yakın bulunmuyorsa ya da bahçede kuyu yoksa musluk suyu ya da bu suyu kullanıyorsunuz demektir. Çeşme suyunu doğrudan içme suyu olarak kullanmak birçok noktada tehlikeli olabilir. Tat, koku, renk ve berraklık ile içme suyunun ideal boyutlarda olması her daim tercih edilmektedir.Bu noktada fazlasıyla işe yarayan su arıtma sistemleri de size ulaşan musluk suyunda görünen ve görünmeyen mikroorganizmaları, katı partiküller ve her türlü zararlı olan kimyasalları yok ederek kaynağın güvenle içimini sağlamaktadır. Su arıtma cihazlarında, dezenfeksiyon, çöktürme, deiyonizasyon, filtrasyon, elektrodiyaliz ya da güvenilir su arıtma cihazı teknolojisi olan ters ozmoz gibi çoğu proses kullanılır. Su arıtma dezenfeksiyon ozon ya da ultraviyole ışınları gibi yöntemler ile yapılır.
Su Arıtma Cihazı Kurulumu
Evlerde en iyi su arıtma cihazı kullanabilmenin teşvik edici sebeplerinden biri, bu cihazların kurulumunun basit olmasıdır. Cihaz kurulumu sonrasında çalıştırılmasına kadar oldukça basit ise daha fazla tercih edilir. Su arıtma cihazı montajı, filtre kaplarının su tankına takılması ile başlamaktadır.
Filtrelerin hava geçirmez olduğundan emin olunduktan sonra tek yapılması gerekli üniteyi tezgâh altına koyup su borusunu su arıtma cihazının tankına bağlamak, böylelikle suyun girmiş olduğu ve çıktığı boruları birbirlerine bağlar.
Su Arıtma Cihazı Parçaları Nelerdir?
Su arıtma cihazı ters osmoz yöntem ile suyu kendisine çeker ve çeşitli filtrelerden geçip arıtılmış son durumunu direkt musluklara aktarmaktadır. Yani musluktan akan su aynı zamanda evlerdeki çeşmedir. Su arıtma cihazları ile hem musluk suyundan içme suyu elde edebilmek hem de bütçeden tasarruf sağlamak oldukça mümkündür. Bir su arıtma cihazını kurabilmek ve kirlenen filtreleri değiştiriyor olmak önemlidir. Su arıtma cihazı üç ayrı parça olarak ayrılabilir: su arıtma filtreleri, su arıtma tankı ve musluğudur.
Su Arıtma Cihaz Filtresi Nasıl Takılır?
Su arıtma filtrelerini birbirine bağlayan ana kısım bulunmaktadır. Bu ana bölümde su arıtma cihazı kısmen monte edilmiştir. Burada filtrelerin her birinin doğru yerlere doğru olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Su arıtma filtresinin gövdesinde, üniteye ilk su girişin altına monte edilmiş 5 mikronluk filtre yer almaktadır. Filtre takılırken filtrenin dış ambalajını da mutlaka çıkarmak gerekmektedir.
Su arıtma filtresinin kurulum da belirli bir yönü bulunmamaktadır. İlk takılan filtreye bağlı olan filtre gövdesinde su arıtma amaçlı karbon filtre bloğu yer almaktadır. Su arıtma filtre gövdesinin içerisinde 1 mikronluk filtre daha bulunmakta ve son su arıtma filtresinin gövdesine takılmaktadır.
Membran Filtre Montajı Nasıl Yapılır?
Cihaz alındığında ana parça üzerine monte edilmiş olarak gelen membran filtrenin gövde içine takılması gerekmektedir. Önce kapak üzerinde hortumun çıkarılması ve kapağın dikkatli bir şekilde açılması gerekmektedir. Diğer filtrelere göre bu filtrenin takılışında sabit bir yön bulunmaktadır. Membran filtre muhafazasının alt bölümünde yan yana iki conta yer almaktadır. İlk olarak, membran, su arıtma için filtre yuvasına girecek ve kapak sabit basınç ile kapatılacak şekilde kurulmaktadır.
Membranlı su arıtma filtresini su arıtma cihazına taktıktan sonra geriye hortum bağlantılarını yapmak kalmaktadır. Genelde bu hortum tek parça geliyor 6 ya da 8 metre hortumu 4 eşit parçaya bölünebilir. Hortumların 4 farklı noktadan bağlanması gerekmektedir. Su arıtma hattı bağlantısı, su arıtma cihazı tahliye suyu bağlantısı, arıtma cihazı musluk bağlantısı ve son da arıtma tankının bağlantısının doğru olarak yapılması önemlidir.
Su Arıtma Cihazlarının Boruları Nasıl Takılır?
Su arıtma cihazı besleme hortumu, arıtma cihazı T giriş borusu ve su arıtma cihazı emiş vanasının bağlantısı üst üste monte edilen parçadır. Bu parçaları monte etmeden ilk olarak boru hattı şebekeden ayrılmalıdır. Su kapatıldıktan sonra soğuk su hattındaki alt vana çıkarılır ve ilk olarak T-line su arıtma hattının takılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken su sızdırmazlık işlemi için kenevir gibi maddeler kullanılır. Veya bunun için üretilen bantlar da vardır.
Soğuk su borusunu sökerek, temizleme suyu giriş borusunu taktıktan sonra su arıtma hattı için emiş vanası da yerine takılır. Gelinen noktada, giriş valfinin ucunda yer alan somunun sökülmesi gerekmektedir. Burada 4 parçaya ayrılan hortumlardan biri alınmalı ve bu somunu hortumun üstüne yerleştirebilirsiniz. Su arıtma cihazı besleme vanası somununu sökülen yerde mafsal olduğu görülecek, hortumu bu jikleye takarak somun iyi bir şekilde sıkılacaktır.
Bu işlemler soğuk su hattının tamamlanması içindir. Bundan sonra hortumun diğer kısmını su arıtma cihazının ilk fazına takmak gerekir. Atık su bağlantısı, su arıtma cihazının membran filtre muhafazasının altında bulunur. Parmak boyutunda olan parçanın ucundan alınan hortumun diğer ucu gidere takılır ve sıkı bir şekilde yerleştirilir. Bu işlemler işe drenaj bağlantısı da tamamlanır.
Su Arıtma Cihazında Su Tankı ve Su Arıtma Musluk Montajı
Tank bağlandığında, genellikle tatlandırıcı filtresinin sağ tarafında yer alan tatlandırıcı bağlantısının yani T borusunun serbest ucuna takılmaktadır. Diğer uçta tank üzerine yerleştirilen su arıtma tankı vanasının ucuna takılmaktadır. Su tankına başka herhangi bir müdahale yapılmamalı, üzerindeki mavi nokta hava valfidir, kesinlikle havayı almaya ve ayarlama çalışılmamalıdır. Bu bölge otomatik olarak ayarlanmış olması gerekmektedir.
Doğru Su Arıtma Cihazına Nasıl Ulaşılır?
Su arıtma cihazının yalnızca açık bir tane ucu bulunur ve o da su arıtma cihazının tatlandırıcı filtresinde yer alan su arıtma cihazının dirsek eklemidir. Bu dirsek mafsalı kalan son kabloyu da bu dirseğe takılıyor ve diğer ucu da vinç ile bitirilmektedir. Hortumu musluğun uç kısmına takarken ilk olarak hortumun üzerinde olan somunu, sonrasında yumuşak olanı ve sonra da tapa takılmalıdır.
Bu işlem sonrasında da somunun iyi bir şekilde sıkılması gerekmektedir. Bütün bu işlemlerde tüm parçaların doğru noktalara ve doğru olarak takılması ve sıkılması gerekli parçaların sağlam oluşundan emin olunması gerekmektedir. Yanlış işlem olduğunda sağlıklı su elde edilmez. Doğru su arıtma cihazı ile ilgili bilgilere sayfamızdan ulaşarak, destek alabilirsiniz.