Su arıtma cihazlarının doğal su kullanımındaki önemini ve insan sağlığına olan faydaları biliniyor. Bu cihazların kurulumu basit görünse de ancak uzmanlık gerektiren bir iştir ve uzman kişilerce yapılması daha iyidir. Su arıtma cihazının bağlantıları, farklı parçaların birleştirilmesiyle yapılır. Montaj yapılırken parçalar doğru sırada olmalı ve su sızıntısını önlemek için ek yerleri sıkı olmalıdır. Su arıtma cihazı modellerine göre montaj işlemi de farklılık gösterebilmektedir. Satın aldığınız su arıtma cihazının bölgenizde servisi yoksa artık sizde internetten almış olduğunuz arıtma cihazını kendiniz evinizde kurabilirsiniz
Su Arıtma Cihazı Filtrelerinin Montajı
Kullanılacak su arıtma cihazlarına su bağlandıktan sonra, kurulacak modele göre kullanılacak filtreler değişir. NSF onaylı filtre ve tankların seçimine dikkat edilmelidir. Alkali filtreler su giriş yönünde sıralı olarak monte edilir. Bu operasyonların doğru bir şekilde yapılabilmesi için operasyonların profesyoneller tarafından yapılması önemlidir. Filtreleri takarken, dış koruyucu ambalaj çıkarılmalıdır.
Su Arıtma Cihazı Modelleri
Su arıtma cihazının markasına ve kullanım alanına göre birçok farklı model seçeneği bulunmaktadır. Tank modelleri, farklı büyük ve küçük kapasitelerde birçok farklı modelde üretilmekte ve tedarik edilmektedir. Daha büyük hacimli tank arıtma üniteleri isteğe bağlı olarak büyük tezgâhların altına kurulabilir. Küçük hacimlerin kullanacağı yerler için küçük hacimli tank modelleri önerilir.
Montajın İlk Aşaması
Su arıtma cihazları evin su tesisatına bağlanır. Bunun için ilk adım, konut su temini girişlerini tamamen kapatmaktır. Tezgâh altı montajında soğuk su bağlantısı ortadan kaldırılır ve arıtma ünitesine giriş suyu bağlantısı yapılır. Bu işlemler yapılırken bağlantı noktalarından su sızmaması için bağlantılar sıkı olacak şekilde yapılır. Su bağlantıları yapıldıktan sonra su arıtma ekipmanları kurulur.
Su yumuşatma cihazı kurmadan önce, hangi malzemelere ihtiyacınız olacağını öğrenmeniz gerekir ve eksik olan malzemeleri tamamlamalısınız. Gerekli olan malzemeler ise şunlardır:
- İngiliz anahtarı
- Matkap
- 12 mm mermer delici matkap ucu
- 14/15 açık anahtar
Kuruluş Adımları
Kuruluma geçmeden önce, arıtma sisteminin kutusunu açarak ve iç kısımları kontrol ederek başlayın. Not: Vanalar üzerinde işlem yapmadan önce vananın kapalı olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Tank valfi kurulum adımları için;
- Tank çıkış dişlerinin etrafına teflon bant sarın. Yaklaşık 6 tur kıvrılmak yeterli olacaktır.
- Tank valfini saat yönünde çevirerek takın. Ellerini sıkmak yeterlidir. Çok sert basarsanız valfin kırılma olasılığına dikkat edin.
- Basınç göstergesi veya doldurma tankı olan tankta 6 psi hava olduğundan emin olun.
- Açık kutu cihaz kullanıyorsanız ayaklı kasa kullanmalısınız.
Tank Valfi Kurulum Aşaması
- İlk işiniz filtre ünitesini ve musluğunu tezgâha uygun bir yere monte etmek olacaktır. Genelde tercih edildiği gibi şehir musluğunuzun yanına takabilirsiniz.
- Arıtma üniteniz için musluğu nereye kuracağınızı belirlediyseniz, matkapla montaj için 12 mm genişliğinde bir delik açmanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken şey; granit, mermer vb. kullandığınız kırılgan malzemeler için uygun 12 mm'lik bir matkap ucu kullanmanız gerekecektir. Islak delecekseniz ucu mutlaka su ile destekleyin. Bu şekilde kırılma, ısı vb. unsurları ortadan kaldıracaksınız.
- Tezgâhınızdaki 12 mm genişliğindeki yuvayı açtıktan sonra arıtma musluğunuzu yerleştirin. Arıtma musluğunu takmadan önce lastik parçayı alt tarafına sabitlemeyi unutmayınız. Aksi takdirde lavaboyu yıkarken tezgâhın altından su damlaları ile karşılaşacaksınız. Bu tür durumlar istenmeyen durumlardır.
Önemli olan bu noktada, besleme suyunu açık veya kapalı bir konut su arıtma cihazına yani hat giriş vanasına kurmanız gerekir. Tasfiye kutunuzda 3/8'lik bir akım alıcısı bulabilirsiniz. Tezgâhınızın altındaki meme borularını çıkarın, ardından açık uçlu anahtarla giriş vanasını takın. Bu işlem sırasında tüm dişlilerde su sızıntısı olmaması için mutlaka teflon kullanınız.
- 3/8 hat alma vanasını taktıktan sonra lavaboya giden bağlantı borusunu hat giriş vanası uzantısına bağlayın. Şimdi cihazınızı tezgahınıza yerleştirin, şu anda yapacağınız bu konumlandırma ileride filtreyi değiştirmenizi kolaylaştıracaktır. Önce filtre hortumunuzu ünitenin çıkışına (temiz su çıkışı) bağlayın, ardından filtre musluğuna uyacak şekilde keserek montajı tamamlayın. Son olarak uygun boyuttaki bağlantı hortumunu 3/8 giriş hortumu ile filtrenizin giriş (su giriş) kısmı arasında kesin ve bağlayın.
- Son olarak atık suyu yani ünitenizin gider kısmını bağlamanız gerekir ve burada tezgahınızın altına boşaltmak yerine filtre hortumunu kırılmaması için gidere yaklaşık 30-40 cm itin. Uygun ölçülerde keserek filtrenizin pis su çıkışına bağlayınız.
Buraya kadar ki işlemlerinizde temiz su, su girişi ve temiz su montajı yaptınız. Son olarak işlemleri tekrardan gözden geçirin. Tüm bağlantıları doğru şekilde yaptığınızdan emin olun. Tüm bağlantı dişlilerine kesinlikle bant sarmayı unutmayın. Açık kasa arıtma cihazının kurulum işlemlerini gerçekleştiriyorsanız su girişi 1. Şeffaf filtre temiz su çıkışı genellikle tatlandırıcı filtresinin son çıkışıdır ve atık su, deşarj borusundan 300 debi gösterdiği şeklinde yorumlanabilir. Başka bir şey yapılmasına gerek yoktur.
Su Arıtma Cihazı Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kurulum sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Tüm filtreler belirtilen sıraya göre su arıtma cihazına takılmalıdır.
- Filtre kelepçesi sıkı ve sağlam olmalıdır.
- Su filtresi tank basıncı kontrol edilmelidir.
- Tezgâh altı montaj için musluk deliği dikkatli ve doğru bir şekilde delinmelidir.
- Montajdan sonra birkaç gün su kaçağı kontrolü yapılmalıdır.
- Montaj işlemi sırasında ünitenin filtrelerinin doğru sırada düzenlenmesi su arıtma işleminin kalitesi açısından önemlidir. Ayrıca cihazın düzgün çalıştığından emin olun.
Bir Su Arıtma Cihazı Su Kaynağına Ne Gibi Değişiklikler Getirir?
- Filtrelenmiş suyun Ph değeri 7,5 ile 8,5 arasındadır.
- Suyun redoks potansiyeli 100 mV ile 200 mV arasında değişir.
- Su moleküllerinin boyutu küçülür, böylece su vücuda kolayca girebilir.
- Kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi faydalı mineraller suda yer alır.
- Moleküler hidrojen takviyesi antioksidan kapasiteye sahiptir.
Su Arıtma Filtresi Çok Fazla Su Kullanıyor Mu?
Tüm filtreler kaçınılmaz olarak atık suyu su arıtmanın bir yan ürünü olarak serbest bırakır. Arıtılmış su, bir membran filtre vasıtasıyla kirleticilerden arındırılır. Bugün piyasada bulunan çoğu ters ozmoz sistemi 4/1 oranında temiz su üretir yani 1 litre temiz su için4 litre atığı atar. Bunu önlemek için, yeni nesil yüksek performanslı cihazlarınız için permeasyon pompalarını öneriyoruz. Bu çeşit ozmoz pompası atık oranını azaltır.